Karosta Kids, Liepaja, Latvia

Karosta Kids er en ungdomsorganisasjon som ble etablert i byen Liepaja, nærmere bestemt bydelen Karosta, i Latvia i 2011. Organisasjonen ledes av Tatyana Tarasova som er utdannet psykolog og har jobbet med vanskeligstilte barn og ungdommer i en årrekke, til tross for sin unge alder. Hun har tidligere ledet et dagsenter for ca. 50 barn i samme bydel, men jobber nå 100% som leder av Karosta Kids.

Den andre ansatte i Karosta Kids heter Dana Stogina og hun har vært ansvarlig for vårt stipendprosjekt i Liepaja siden oppstart i 2013. Dana studerer sosialt arbeid ved universitetet i Liepaja i tillegg til å jobbe som ungdomsarbeider ved Karosta Kids.

Ungdomssenteret har åpent hver ettermiddag fra ca. kl 15 – 20, og her kan ungdommer få et varmt måltid (laget av ungdommene selv), gjøre lekser, trene, se film, ta gitartimer, få engelskundervisning, spille et spill eller bare slappe av. Det finnes også dusj og vaskemaskin på senteret. Senteret arrangerer også ulike turer og veldedighetsaksjoner som ungdommene deltar på.

Peeteli Sotsiaalkeskus, Tallinn, Estland

Peeteli dagsenter er et etablert dagsenter og barnehjem nord i Tallinn. Senteret ble startet og ledes fortsatt av Mati Sinisaar, som også har fått tilnavnet «gatebarnas far» i Tallinn.

Peeteli er primært et senter for barn, men de har i tillegg en ungdomsarbeider med et ekstra ansvar for de som føler de er for store til å komme på dagsenteret. Det er Valeria Kossobutskaja som har ansvaret for stipendprogrammet i dag. Gjennom stipendprogrammet arrangeres det ulike mindre samlinger for ungdommene, hvor man f.eks. går på kino, teater, bowling e.l.