Olesja_Michael-bw

Kort fortalt


Vi vil starte et mor&barn-senter i samarbeid med Karosta Kids, i Liepaja, Latvia. Senteret skal være et sted hvor vanskeligstite, unge mødre skal kunne ta med seg sine barn, og få støtte, veiledning, et varmt måltid – og bli fulgt opp av noen som bryr seg.

Veldig mange av mødrene som er i målgruppen for senteret, har selv hatt en vanskelig oppvekst, og få ressurspersoner rundt seg – og de trenger noen som kan støtte dem i den nye hverdagen når man selv blir forelder. Det er i disse miljøene ikke uvanlig at man får barn allerede i tenårene, og det sier seg selv at det er et enormt behov for hjelp – både for mor og barn.

For øyeblikket er vi i en fase hvor vi leter etter de rette lokalene for dette senteret, og vi håper det løser seg raskt.

img_9491bw

Historier


«Det var som om noen skrudde av lyset. Smilet forsvant og blikket var tomt. Vi møtte mammaen i ganga utenfor leiligheten, tydelig ustø og sløv i blikket».

Idéen om House of Hope ble til i løpet av noen dager i april 2015, da Linda Kvavik deltok på en tur med Håp For Alle til Tallinn, Estland. Turen satte spor på mange måter, men det var ett spesielt øyeblikk som brant seg fast hos Linda. Hun beskriver opplevelsen på denne måten:

«Da jeg var i Tallinn møtte jeg søstrene «Alexandra» og «Anastassia», som var med oss en dag i byen. Jentene var 2 og 5 år,hadde nye joggesko og ytterklær som var varme. Tilsynelatende to friske og fine søstre som en kunne tenke at hadde alle muligheter i livet. De lo og koste seg i dyreparken vi besøkte, og smilte mens de spiste HappyMeal fra McDonald’s.

Alt virket bra med jentene, helt til de fikk beskjed om at nå skulle de hjem igjen til sine foreldre. Det var som om noen skrudde av lyset. Smilet forsvant og blikket var tomt. Vi møtte mammaen i ganga utenfor leiligheten, tydelig ustø og sløv i blikket. Hun viste oss inn i en liten leilighet, og i det vi kom inn begynte «Anastassia» på fem år å gråte. Hun ville ikke at vi skulle gå. Lille «Alexandra» på to år gikk bestemt inn for å henge av seg klærne sine selv, hun hadde ikke behov for hjelp. I en sovesofa, midt i den lille leiligheten, ligger faren deres i bare undertøyet, helt utslått av rus. Mor blir irritert, fordi hun ikke trodde barna skulle komme tilbake før dagen etter.

Da vi gikk fra leiligheten var vi helt knust. Hvordan kan noen barn leve sånn? Hva kan vi gjøre for å hjelpe? Den kvelden, i intens bønn og fortvilelse ble ideen om «House of Hope» skapt.»

IMG_0722-bw

Vår metode


House of Hope skal først og fremst være et sted hvor unge, vanskeligstilte mødre kan komme på dagtid med sine barn som er under skolealder. Vi vil tilby et varmt måltid, mulighet til å vaske klær, samtale med fagpersonell, foreldreveiledning og knytte relasjoner til mennesker som bryr seg.

Fra starten av vil vi fokusere på et mindre antall mødre, som i tillegg til å komme på senteret, vil delta i et veiledningsprogram som blir utviklet av vår prosjektkomité. Vi vil f.eks. arrangere COS-kurs (Circle of Security), hvor mødrene får avlastning i form av barnevakt på senteret mens de selv deltar på kurset. Vi bruker tiden nå, mens vi leter etter rette personer og lokaler, til å utvikle programmet slik vi ønsker å starte det.

coh-team-bw

Vårt team


linda-ferdigLINDA KVAVIK (f. 1984)
Prosjektleder for House of Hope. Linda er utdannet barnehagelærer og jobber til daglig som styrer av Frikirken Åpen Barnehage i Lyngdal. Hun ønsker å være med å gi hjelp, veiledning og dele håpet i Jesus med vanskeligstilte familier med små barn i Tallinn.

 

MARIT W. BERGEM (f. 1986)
Komitémedlem med ansvar for faglig innhold. Jobber til daglig som barnevernkonsulent på spe og småbarnsteam. Utdannet sosionom med spesialisering på samtale med barn. Marit ser tydelig hvordan vi kan være med å gjøre en forskjell for disse familiene. Marit ønsker å bruke sine kunnskaper til å styrke relasjonen mellom foreldre og barn, og kunne bidra til at barna får en bedre fremtid.

 

ELLEN FOSS (f. 1988)
Komitémedlem med ansvar for fundraising og giveroppfølging. Ellen har en bachelorgrad  i Kommunikasjon og Livssyn, og jobber til daglig som avdelingsleder i Troens Bevis Verdens Evangelisering, og er styremedlem i Håp For Alle. Ellen ønsker å bidra til at barna får en bedre fremtid, og vise Guds kjærlighet gjennom det. Hun mener at en god familierelasjon og gode rollemodeller er en utrolig viktig faktor for en god framtid.


LINN SKOGBAKKEN (f. 1985)

Komitémedlem med ansvar for faglig innhold. Linn er utdannet sosionom og jobber til daglig i Barnevernet. Hun holder for tiden på med en videreutdanning i «sped- og småbarns psykiske helse». Linn tror at muligheter er en forutsetning for positiv endring i menneskers liv, og at Center of Hope vil skape muligheter i mange menneskers liv.

Vidar

VIDAR ABRAHAMSEN (f. 1983)
Komitémedlem med ansvar for tilrettelegging og kontakt med samarbeidspartner Karosta Kids i Liepaja, Latvia. Vidar jobber som lærer ved KVS-Lyngdal og daglig leder i Håp For Alle. Han brenner for at unge vanskeligstilte mennesker skal få muligheten til å få en bedre fremtid.

IMG_8540bw

Våre partnere


Karosta Kids er i utgangspunktet en ungdomsorganisasjon som ble etablert i byen Liepaja, nærmere bestemt bydelen Karosta, i Latvia i 2011. Organisasjonen ledes av Tatyana Tarasova som er utdannet psykolog og har jobbet med vanskeligstilte barn og ungdommer i en årrekke, til tross for sin unge alder. Hun har tidligere ledet et dagsenter for ca. 50 barn i samme bydel, men jobber nå 100% som leder av Karosta Kids.

Den andre ansatte i Karosta Kids heter Dana Stogina og hun har vært ansvarlig for vårt stipendprogram i Liepaja siden oppstarten i 2013. Dana er utdannet sosialarbeider ved Universitetet i Liepaja.

Både Tatyana, Dana og de andre involverte har sett behovet for å jobbe med unge mødre, og ønsker å bruke senterets ledige kapasitet på dagtid til å hjelpe, støtte og veilede mødre som har behov.

IMG_1767bw

Bli giver du også!


Vil du bli med og skape håp for vanskeligstilte unge mødre i Latvia?

BLI GIVER I DAG!

Som fast giver vil du være med å legge til rette for at flere unge mødre vil få støtte og veiledning slik at de blir i stand til å ta ansvar for sitt eget liv. Du vil få jevnlige oppdateringer om prosjektet, og du vil også få invitasjon til å bli med å besøke senteret vårt i Liepaja.